Зонування: висвітлимо головне





Вдалий дизайн інтер’єру і затишок квартири багато в чому залежать від освітлення. Поєднання різних джерел світла, використання різнокольорових світильників, облік таких показників як світлозаломлення і яскравість світла, допомагають домагатися в дизайні інтер’єру найрізноманітніших ефектів. При цьому кожне приміщення вимагає індивідуального підходу. У вітальні вам обов’язково знадобиться загальне світло, що дозволяє рівномірно висвітлити всю кімнату.

 

Біля крісла і дивана, які є зоною відпочинку і читання, варто розмістити окреме джерело освітлення з досить яскравим, але не ріжучим очі світлом. Це може бути торшер, виконаний в одному стилі з інтер’єром кімнати, або бра, розташоване на стіні на рівні очей сидячої на дивані. Світло в зоні домашнього кінотеатру слід робити м’яким, щоб він не відволікав від перегляду телевізора. Ідеально підійдуть для цього невеликі світильники на стінах або підлозі. Природно, на кухні основну увагу слід приділити висвітленню робочої зони.

 

Лампи під навісними столами будуть функціонально висвітлювати раковину, плиту і робочу поверхню стільниці. Стельовий світильник або бра над кухонним столом вигідно виділять обідню зону. Світильники в інтер’єрі прихожей можна розміщувати і на стінах, і на стелі. Завдяки висвітленню, можна зробити менш помітними такі недоліки передпокої як вузька і витягнута форма, невеликий розмір. Яскравий потік світла, спрямований на стіни, зробить візуально ширше довгий і вузький коридор. Додаткове підсвічування темного кута в передпокої неправильної форми, зроблять її менш похмурою.

 

Торшер, бра або софіт додадуть затишку і привабливості. Особливу увагу слід приділити висвітленню в ванній кімнаті. Найкраще використовувати галогенні лампи: вони невеликі за розміром, дають яскраве природне освітлення. Світло повинен бути рівномірним (для цього світильники розташовують симетрично в декількох місцях) і падати на вас, а не на дзеркало, що висить над раковиною. Можна зробити додаткове приглушене освітлення, при якому буде приємно приймати релаксуючі ванни. Активне використання зонування в освітленні зробить ваш будинок не тільки затишним і комфортним, але і додасть родзинку дизайну інтер’єру.