Будуар – куточок жіночності в інтер’єрі





У красивих жіночих романах про любов багатьох герцогинь і графинь, мешканок розкішних вілл і замків, обов’язково знаходиться місце для згадки про таємничу і красивою потаємній кімнаті в інтер’єрі будинку. Тут героїні зберігають свої найпотаємніші таємниці. І саме сюди, в будуар, приходять молоді, сміливі коханці, щоб подарувати своє серце коханої. Таке дуже інтимне місце створює навколо господині ореол загадковості і жіночності.

 

Слово будуар походить від французького словосполучення boud er, що означає вередувати, надувати губки. Тому висновок про призначення цієї кімнати ви можете зробити самі. Історія будуара починається з 18 століття. Саме тоді він став модним, як місце для прийому гостей. А спочатку ж це була жіноча територія в багатому домі. Вона призначалася для сну, купання, зміни нарядів. Дозволялося відвідувати цю кімнату тільки господині і слугам, і дуже рідко дружину. Але спочатку 18 століття відбулася зміна стилів: бароко змінився рококо.

 

З’явилася зацікавленість в особистому комфорті. Епоха “галантного століття” прославилася своїми вільними вдачами. У цей період мистецтво стало більш легким, а дизайн інтер’єру – затишним. На історичній арені в цей період з’явилося багато впливових жінок. Це були примхливі фаворитки і освічені естетки. Світське суспільство прислухалося до їхньої думки. От саме вони і ввели в моду прийоми близьких гостей в спальні, де була невимушена обстановка, в якій можна продемонструвати гостям найвишуканіші і відверті наряди.

 

Крім прийому гостей, будуар був призначений для занять мистецтвом і відпочинку, так само господиня могла писати тут листи і читати їх. А ще саме в будуарі створювався образ чарівної жінки, яка була доглянута, елегантна і одягнена за останньою модою. Але це погляд з емоційної сторони. А якщо коротко, то це кімната для дамського туалету і відпочинку, в якій жінка є повноцінною хазяйкою. Тому буде не правильно вважати, що будуар – це тільки спальня. У наш час будуаром називають не тільки приміщення, а й гарнітури, в наявність яких є туалетний столик, дзеркало і велика кількість скриньок і шафок для різноманітних приємних дрібниць.

 

Хто – то може порахувати, що будуар – це винахід західноєвропейських фавориток, але це не так. На Русі теж були свої жіночі кімнати, але виглядали і називалися вони трохи інакше. Потрібно відзначити, що до революції жінки всіх станів, крім кухні, імені свої місця для усамітнення і своїх жіночих занять. Наприклад, жіноча половина князівської родини жила в теремі, де були розташовані кімнати для пріхорашіванія і зберігання коштовностей.

 

Тут обов’язково присутні різні шкатулки, обтягнуті оксамитом, з дзеркалами, всілякі скриньки з сережками та намистом, скрині з нарядами. У наш час, на жаль, не кожна жінка може похвалитися “особистою територією”. І навіть серед дуже забезпечених дам не всім властиво мати особистий простір. Якщо вас зацікавила дана стаття, то у вас є така потреба. У сучасному світі жіноча територія в будинку не повинна виглядати, як будуар. Все залежить від смаків господарки і від переваг в стилях. Але можливо ви захочете створити будуар зі збереженням всіх правил і жанрів. Саме про це ми і будемо говорити.

 

З одного боку будуар – це певний стиль декору, а з іншого – це планування для максимального комфорту. Як ми побачили з історії, будуар – це не одна кімната, а цілий “комплекс приміщень”. Він складається з ванної, спальні, вбиральні, а, іноді, і маленького кабінету. У спальні обов’язково повинен бути відведений куточок для “наведення краси” і пара крісел для спілкування. Зі спальні бажано зробити вхід в гардеробну і особисту ванну кімнату, яка призначена для користування тільки господинею будуара.

 

У вбиральні обов’язково має бути хороше освітлення і велике дзеркало, а так само відкрита система зберігання речей. Ванну кімнату можна розділити на дві частини: кімнату відпочинку і сам санвузол. У зоні відпочинку можна обладнати для роботи перукаря і майстра манікюру, а так же розташувати тут масажне крісло. А якщо це не дозволено, то мінімум, що потрібно мати – це крісло або маленький диванчик. Якщо ви живете в приватному будинку, то наявність балкона в будуарі навіть не обговорюється. Він обов’язково повинен бути присутнім. Окремий вихід з будуара до басейну, в сад або на терасу – це більш високий рівень комфорту.