Основні правила інтер’єру





Інтер’єр може створюватися в будь-якому стилі – мінімалізм, бароко, класика, стиль інтер’єру класицизм, але існують основні правила побудови простору, які повинні враховуватися завжди. Ці правила засновані на психології сприйняття інформації людиною і вони незмінні, як закони природи. Правильно організований простір робить позитивний вплив на людину ,, дає відчуття комфорту, дозволяє розслабитися і зарядитися енергією.

 

Розглянемо ці основні правила. Перше – правило золотого перетину. Коли ми бачимо щось нове – пейзаж, картину або стіну в приміщенні, першим інформацію обробляє права, технічне, півкуля мозку. Спочатку ми помічаємо симетрію, пропорції, повторення елементів, а потім підключається ліва, гуманітарне, воно включає асоціації і фантазію. Якщо на картині – чіткі пропорції і симетрія, то ніякої краси ми не помітимо, ліва півкуля може взагалі не включитися, так як право не просигналить йому, що на щось треба звернути увагу. За правилом золотого перетину в дизайні інтер’єру не повинно бути ніяких рівних частин і кратних елементів, тільки асиметрія.

 

Якщо кольором виділяється половина стіни – то розмітку потрібно зробити на половину і ще трохи більше. Сприйняття візуальної інформації – як ми бачимо світ. Коли ми дивимося на якусь картину, наш погляд переміщається з верхнього лівого кута в нижній правий. Причому – завжди. Потім погляд блукає по картині, шукає яскраві плями, а потім вже – смислове навантаження. Слідом за напрямком погляду ми і сприймаємо сюжет. Розглянемо картинку. Великий квадрат нависає над маленькою кулькою, як ніби готовий розчавити його.

 

Ми переводимо сприйняття на емоційний рівень і маленький округлий кулька сприймається як хороший, а великий і незграбний квадрат – як поганий. На другій картинці кулька – над квадратом, кулька вільний, а квадрат вже не тисне, а дає відчуття ґрунтовності, впевненості і спокою. Енергія є або її немає. Уявімо ще дві картинки. На одній – мінор, якесь мляве бултиханія. На другий – мажор, рух енергійне, по дузі – вгору. Саме з такою енергією ці картинки будуть впливати на нас. Передаємо емоції. Емоційне забарвлення інтер’єру можна передати кольором. Холодні тони – мінорний настрій, теплі – мажорна. А поєднання кольорів передає гаму і відтінки, багаті, глибокі емоційні стани. Передати емоційний стан в інтер’єрі можна формою.

 

Картина з мінорним настроєм завжди покаже нам опускається лінію горизонту, а мажорний настрій створить лінія, що піднімається вгору. Цікавий факт. Араби читають з правого нижнього кута в лівий верхній і сприйняття світу у них починається в правому нижньому кутку, тобто – навпаки, в порівнянні з нами. Може тому з арабами важко знайти спільну мову? При створенні дизайн – проекту необхідно враховувати вплив форми і кольору на емоційний стан, інакше результат може бути непередбачуваний: від неминаючого депресивного стану до перезбудження нервової системи.

 

Вплив живопису. Що відрізняє роботу майстра від роботи просто художника? Чому деякі картини діють, як емоційна підзарядка, подивився – і гори готовий згорнути? Картина може передавати енергію – це загадкове явище, але воно існує. Це ж явище змушує нас обертатися, коли хтось дивиться нам услід. Вибираючи картину, зверніть увагу, яку дію вона на вас робить, щоб «погляд у спину» не переслідував вас щодня. Ми тільки коротко торкнулися основних правил, щоб отримати загальне уявлення. Але без їх дотримання неможливо створити дійсно комфортний інтер’єр.