На властивості деревостружкових плит в основному впливає сировина

властивості ДСП

На властивості деревостружкових плит в основному впливає сировина, яка використовується для їх виробництва, спосіб розташування деревних частинок в плиті і їх розподіл в поперечному напрямку плити. Набухання матеріалу по довжині і ширині невелика, особливо якщо розташування частинок в пресованої пластині паралельно площинах.

У напрямку, перпендикулярному площині пластини – тут може бути тенденція до значного набухання, а матеріал відносно невеликий ± міцність (всього десяті частки бару). Це відбувається через тенденцію деревного матеріалу до набухання в напрямку, перпендикулярному волокнам, а також з-за тенденції спресованих частинок повертатися до своєї колишньої товщині.

Тільки використання багатошарової структури плити дозволяє поліпшити її властивості в порівнянні з одношарової панеллю з точки зору міцності на вигин, розбухання і зменшення шорсткості.

Деревину, що використовується для виробництва, може визначати низьку стійкість плит до вологи або вогню. Однак численні добавки для збагачення складу пластин можуть ефективно подолати цей недолік. Дошки на синтетичних сполучних можна розділити на:

– звичайні плити, звані пресованими плитами, зроблені з нормальною, дрібної або дуже дрібної стружки,
– Орієнтована структурна плита (OSB), виготовлена ​​з великої стружки подовженої форми, покладених поздовжніми осями в одному напрямку,
– багатопанельних плити (Wafeboard), виготовлені з крупночешуйчатая стружки, скріплені клеєм, стійким до погодних умов.

З іншого боку, плити на мінеральних зв’язуючих, наприклад:

– цемент – ДСП, склеєні цементом,
– магнезит – ДСП, склеєні магнезитовим сполучною або меламіно-сечовиноформальдегідним клеєм,
– гіпс – ДСП, склеєні гіпсом.

Використовувані добавки або зв’язуючі істотно змінюють властивості плит, завдяки їм ми отримуємо, наприклад, вогнестійкі, грібостойкостью або водостійкі плити. Це також збільшує діапазон можливих застосувань ДСП.