Мозаїка з каменів: технологія створення





Мозаїчне покриття є безпрограшним варіантом в процесі створення по-справжньому незвичайного і оригінального інтер’єру. Античне чарівність картин ручної роботи, які викладені з натурального каменю, нікого не залишить байдужим. Якщо ви хочете створити мозаїку своїми руками, тоді наша інструкція допоможе вам реалізувати цю ідею. Специфіка мозаїки з каменю Поряд з іншими видами мозаїки, які виробляються зі скла і кераміки, кам’яні «картини» мають свої незаперечні переваги.

 

Перше, і найбільш важливе з яких, -доступна можливість створити малюнок з підібраного власноруч матеріалу і без капіталовкладень. До того ж, мозаїка з натурального каменю надає унікальну можливість для розвитку дизайнерської фантазії завдяки наявності широкого асортименту матеріалу. Ще одним позитивним властивістю є міцність і довговічність мозаїки, яка забезпечується цементної основою конструкції.

 

Матеріали, необхідні для створення мозаїки з каменів: галечник; полотнина або мішковина; річковий пісок; цемент; цвяхи; прозорий лак; дошки. Інструменти, необхідні для створення кам’яної мозаїки: молоток; пензлик; ножівка; щітка; ємності для клею і розчину. Технологія створення мозаїки з каменів Спочатку слід запастися відповідним матеріалом, яким можуть стати камені з берега моря, струмка, річки, гірських схилів, ріллі і городів. Бажано вибирати маленьких розмірів гальку (1-4 см).

 

Після, зібрані камені необхідно промити в теплій воді, в яку доданий пральний порошок або мило, і видалити щіткою бруд, наличествующую в тріщинах і поглибленнях. Потім потрібно очищений матеріал розсортувати за кольором і розміром. Після чого створити ескіз бажаного візерунка на аркуші картону або паперу. Однак це робити не обов’язково, адже можна створювати малюнок з камінчиків в процесі самої роботи. Тепер можна приступати до основної роботи зі створення мозаїки, почавши її з підготовки квадратної опалубки, яка повинна мати борти 7-8 см і фанерне дно.

 

Підготуйте пісок, можна використовувати звичайний річковий, тільки попередньо просушений і просіяний. Після потрібно покласти опалубку на стіл і засипати її шаром піску в 3-4 см. Тепер потрібно викласти камені на піску відповідно до ескізу. Бажано, щоб вони лежали впритул і плоскими гранями до верху. В окремій ємності потрібно приготувати розчин з столярного клею. З метою зробити його більш виразним, в розчин можна додати втиснути фарби.

 

Потім візьміть полотно і нанесіть на неї клей густим шаром, при цьому, не зачіпаючи краю. Після потрібно покласти полотно промазати стороною на мозаїку і розгладити поверхню долонею. Дочекавшись висихання клею, потрібно акуратно підняти полотнину і перевернути її камінням до верху. У разі, якщо є дрібні деталі, що не приклеїлися, їх повторно потрібно прикріпити до мозаїчній набору. Решта непотрібні піщинки слід зняти за допомогою м’якої щітки. Пісок висипати у відро, а в опалубку помістити полотно з камінням.

 

Потім потрібно приготувати розчин з піску і цементу в пропорції 2: 1.Тщательно перемішати його до густої суміші і залити в опалубку, заповнивши половину обсягу. Після викладіть армуючої сталеву сітку, що має осередок 100х100 мм і залийте залишився розчин. Сітка забезпечить міцність плити. Протягом 2-3 днів слід рясно змочувати розчин водою з метою збільшення його міцності. Після висихання потрібно перевернути опалубку, змочити вологою губкою полотнину і акуратно її видалити. Ну і останній штрих – покрийте камені прозорим лаком, щоб вони з часом не стали тьмяними. Створеної вами мозаїчною плиткою з натурального каміння можна прикрасити будь-яку поверхню