Як відкрити фаблаб?





Фаблаб – це бізнес з надання верстатів в оренду. Найчастіше буває так, що зародилася цікава ідея по створенню універсального предмета, в наявності є начерки і креслення. Залишається все втілити в реальність за допомогою обладнання. Але як раз з цим і виникають основні проблеми.

 

Безумовно, багато предметів можна виконати вручну. Однак для виробництва багатьох предметів знадобиться сучасне обладнання. Наприклад, ідея – візитки з лазерним гравіюванням. Модель створили, матеріал підготовлений, потрібно лише знайти техніку для гравіювання поверхонь. Для цього знадобиться лазерний гравірувальний верстат, вартість якого складе 100 000 рублів. В той же час не у кожного підприємця є така сума, щоб купити певний верстат. Також у вас може виникнути бажання вдосконалити меблі: стіл, стілець, ліжко і різні речі. Тому гарною ідеєю буде відкрити фаблаб – перспективний бізнес в кризовій ситуації.

 

 

Такий бізнес користується великою популярністю в західних країнах. Фаблаб – майстерні, в яких можна взяти в оренду повністю робоче місце. А це значить, взяти в оренду необхідне обладнання на певний термін. Фаблаб може запропонувати широкий спектр різного обладнання: фрезерні, лазерні верстати для нарізки і гравіювання різних предметів, верстати з ЧПУ.

 

Також майстерні можуть запропонувати взяти в оренду повне робоче місце з верстатом. Основні етапи відкриття фаблаба:

 

1.Пошук приміщення необхідно проводити в рамках міста. Справа в тому, що клієнти не захочуть їздити в райони, що знаходяться на далекій відстані.

 

2.В приміщенні потрібно провести всі комунікації. Вода, електрика, інтернет – електромережу, теплопостачання – все це потрібно для вашого приміщення.

 

3.Закупка обладнання. Необхідно з’ясувати які верстати користуються великим попитом: металообробне обладнання, 3D принтери. Почати з покупки декількох верстатів. А в подальшому потрібно поступово розширити асортимент продукції.

 

4.Дотримання техніки безпеки. Найняти майстрів, які будуть проводити інструктування клієнтів щодо роботи.

 

  1. У кінці, запустити рекламну компанію і очікувати перших клієнтів. Можна застосувати різну рекламу: радіо, інтернет, ТВ, зовнішня реклама.