Зберігання врожаю овочевих і садових культур





Хоча майже всі овочі можна зберегти на зиму в консервованому вигляді, все ж з точки зору збереження поживної цінності овочів, вигідніше зберігати їх в свіжому вигляді, в льохах, траншеях, буртах. Якщо дотримуватися правил зберігання овочів, то втрати корисних для організму людини речовин будуть мінімальні.

 

Але які б не були умови зберігання, дуже багато залежить від сортів, тому насіння, а тим більше саджанці персиків, потрібно купувати тільки у перевірених виробників, наприклад, розплідник Агро Сад. У цьому місці завжди можна придбати якісні саджанці персика, з величезного асортименту новітніх сортів. Якщо овочі в процесі зберігання втрачають до 5% води, це неминуче призводить до їх в’янення і втрати корисних речовин.

 

Необхідно, щоб в погребі була незмінна температура, так як різкі її підвищення або зниження призводять до утворення конденсату на стінах льоху, що призводить до поширення грибкових захворювань і гниття врожаю. На збереження овочів у погребах і буртах впливають не тільки умови зберігання, але також умови, при яких їх вирощували і збирали. Занадто насичене азотом добриво погіршує здатність овочів до збереження. Це шкідливий вплив азоту можна зменшити посиленими дозами калійного добрива в другій половині літа.

 

Овочі, які йдуть на зберігання, повинні бути дозрілими, але не переспілі. Для зими вибирають пізні сорти, для споживання влітку – ранні. Після збирання врожаю не слід надовго залишати овочі на сонці і вітрі, потрібно якомога швидше скласти їх в овочесховище. Для зберігання не придатні побиті, пом’яті і взагалі зіпсовані овочі. У буртах або льохах можна зберігати капусту, моркву, буряк, брукву, кольрабі, редьку, цибулю-порей. Місце для бурту необхідно ретельно вибрати. Воно повинно бути сухе і захищене від різких вітрів. Лук можна зберігати в буртах або льохах, так як у вологому повітрі він проростає. Лук треба посушити і зберігати в сухому, теплому місці.

 

У погребі, де зберігають овочі, температура повинна бути рівномірною, в межах 0 – 4 градуса. Вона не повинна знижуватися нижче позначки 0 градусів. Льох потрібно добре провітрювати: в теплу пору – вночі, взимку – вдень, коли немає морозів. Часто в підвалі буває занадто сухо і овочі в’януть. Це можна запобігти провітрюванням. Якщо підвал погано провітрюється, повітря в ньому стає занадто вологим і овочі починають гнити. Морква, буряк, селера і петрушку рекомендується зберігати, склавши їх в ряди. Між рядами насипають тонким шаром вологий пісок.

 

Зимові сорти плодів (груш, яблук) можна зберігати порівняно довго в приміщенні, яке спеціально пристосоване для цієї мети, в якому можна підтримувати температуру від +1 до +4 градусів і де не надто сухо. Плоди не радиться зберігати в одному приміщенні з овочами, так як вони набувають неприємного запаху. Загорнуті в папір і вкладені рядами в торф’яну крихту, яблука порівняно добре зберігаються і в такому приміщенні, де суші і тепліше, ніж це рекомендується для зберігання плодів.