Портландцемент М400 – найпопулярніший вид цементу





Якщо має бути вести котеджне будівництво або зводити багатоповерховий будинок, то найбільш економічним і відповідним матеріалом для цього є портландцемент М400. Позначення (марка) М400 свідчить про достатню міцність такого цементу. Вона вказує на те, що розчин після затвердіння, для чого зазвичай потрібно 28 днів, може витримувати тиск близько 400 кг на кубічний сантиметр.

Для зведення дачних будинків, житлових споруд і будівель господарського типу ідеально підходить портландцемент М400. Для повного збереження властивостей цементу замовляти його слід тільки перед безпосереднім використанням.

Види портландцементу М400

Цемент сьогодні пропонується двох видів:

1) чистий;
2) зі шлаком.

Багато компаній, як правило, пропонують його взяти за найбільш вигідними цінами. У каталогах зазвичай представлений портландцемент з різного роду добавками. Вони не підвищують міцність матеріалу, а надають йому певні властивості.

Для портландцементу марки М400 найчастіше використовують такі добавки, як шлак і гіпс. Матеріал з мінеральними добавками, наприклад, Д20 можна придбати як розсипом, так і розфасованим в мішки вагою 50 кг кожен. На будівництво цемент зазвичай доставляють оперативно з використанням транспорту постачальника. Портландцемент М400 модифікації Д20 включає в себе клінкер і спеціальні добавки. Чистий цемент отримують шляхом додаткової очистки матеріалу від шлаку, що, однак, робить його більш дорогим у порівнянні зі складом, що включає в себе добавки.

Як говорилося вище, добавки дозволяють отримати розчин з тими чи іншими властивостями. Наприклад, портландцемент М400 модифікації Д20 відрізняється високим рівнем морозостійкості, здатністю швидко тверднути і оптимальним рівнем усадочною деформації. У будівництві його використовують для виконання різних видів робіт.

Переваги і характерні особливості

Для портландцементу марки М400 характерний цілий набір переваг і позитивних якостей, з яких основними є:

1) здатність в процесі експлуатації підвищувати свою міцність;
2) відносно низька швидкість затвердіння – дозволяє довше використовувати розчин;
3) наявність щільної структури – зменшує ступінь проникності цементу;
4) практично повна відсутність солевиделенія.

Сьогодні можна без праці замовити портландцемент М400 в його класичному вигляді. Такий матеріал включає в себе 80-94% цементу і 6-20% шлаку.