Ліпнина – модне рішення для дизайну інтер’єру





Мода на ліпні прикраси пішла з давніх-давен. Стародавні Рим, Греція і Єгипет стали родоначальниками ліпних прикрас, ними були прикрашені фасади стародавніх храмів і античних статуй. На той час прикрасити, таким чином, свою садибу мали можливість тільки дуже багаті й шановані люди. Адже наявність таких прикрас надавало будівлі елегантності та вишуканості.

 

Ера будівництва стрімко розвивалася. Змінювалися епохи, народності, відбувалося відсіювання соціуму, зменшивши зайвий достаток певного суспільства, і прикраси ліпниною, як і вишукані достатку, в обробці на тривалий час пішли на другий план. В сучасності знову повернулася мода на ліпні прикраси, великим попитом користується гіпсова ліпнина. Існує величезна кількість компонентів це і верхні частини колон, і накладні плінтуси, декоративні панелі, накладні барельєфи і багато іншого. Виготовлення гіпсових прикрас укладено в простій методиці, яка включає в себе кілька простих дій.

 

Для початку роботи береться пластик або ж глина і виготовляються необхідні компоненти прикраси, які в наслідку покриваються протівоадгезійной мастилом. За даним принципом виготовляють багатофункціональну форму, після чого її покривають маслом, а після лаком, щоб мати можливість багаторазового використання. Після всього цього приступають до виготовлення, а зокрема до лиття виробів, після цього їх армують дротом або по можливості дранкою, компоненти для знімання закладають, виготовляють пази, для того що б з’єднати з іншими складовими вироби.

 

Завдяки сучасним технологіям, легко кришиться гіпс можна замінити на поліеурітан, полістирол і стеклокомпозит які менш вимогливі за технологією виготовлення, і більш легкі і стійкі матеріали, коли справа доходить до монтування вироби. Фарбування відбувається в кілька етапів, спочатку наноситься масляна фарба необхідного кольору, потім наноситься клейова фарба для того щоб зберегти колір фактури. Ліпнина дуже красиве і унікальне прикраса фасаду, будинків, архітектурних будівель, часто використовується в будівництві музеїв та інших визначних пам’яток.

 

На сьогоднішній день великою популярністю для обробки внутрішнього оздоблення квартири використовуються настінні барельєфи, часто із зображенням амура, або ж античні статуї, які надають шарм і чарівність дизайну приміщення. Для обробки стелі, популярні плінтуса з рельєфним зображенням хвиль і рослинного орнаменту. Для фасадного прикраси якнайкраще підходять колони, якими можна прикрасити вхід, і тим самим надати схожість з древніми храмами, досить часто декорування колонами використовується для прикраси штучних каменів.

 

В цілому це унікальний вид мистецтва і він заслужив своє місце в будівництві будь-якого роду будівель будівель, так як споруда виходить дуже красивою витонченої і зі своєю родзинкою, і дивитися на таку будову дуже приємно. На сьогоднішній день збереглося безліч будівель, де збереглася гіпсова ліпнина.