Пандуси для маломобільних груп громадян: коротка характеристика





На сьогоднішній день створення проектів житлових будинків і соціально орієнтованих будівель, згідно із законодавством, має проходити з урахуванням того, що ними будуть користуватися громадяни з малою мобільністю. Звід норм і правил будівництва зобов’язує проектувальників в план будівлі вносити місця для установки пандусів та спеціальних поручнів.

 

Природно, що пандуси для інвалідів мають ряд ключових особливостей, які необхідно враховувати при їх покупці або виробництві. Так, згідно з нормативними документами, поверхня пандуса повинна бути рівною, з невеликим ухилом, а також підйом повинен бути виконаний з не слизькою матеріалу. Також, якщо простір не дозволяє зробити прямий пандус, його можна виготовити Г-подібної форми або ж змонтувати так званий «гвинтовий» підйом. Матеріалом поверхні в більшості випадків стає бетон або асфальтне покриття.

 

Крім цього, як пандусні підйоми, так і огорожі для сходів з нержавіючої сталі згідно ГОСТам та СНиП, а також ряду інших документів зобов’язані забезпечувати високий рівень безпеки для людей, які ними користуються. Тобто конструкція обов’язково повинна передбачати наявність поручнів, доріжки і майданчики повинні бути огороджені. На додаток до цього також монтують спеціальні бортики по всій протяжності поверхні пандуса.

 

Що ж стосується характеристик перил та поручнів, то вони повинні бути ергономічними, тобто зручними і міцними. Найбільш поширеними вважаються поручні, мають 2 рівня: один для простих пішоходів (або, наприклад, літніх людей), а другий для людей, що пересуваються в інвалідному кріслі. Також поверхню поручнів повинна бути гладкою, без виступаючих елементів, які можуть привести до травмування. Перила повинні мати закруглене закінчення. Такі високі вимоги до безпеки впливають на саму конструкцію кронштейнів, через що облаштування пандуса вимагає досить багато вільного простору.

 

Навантаження, яку повинні витримувати елементи пандуса зазвичай становить зусилля в 100 кілограм мінімум. Тому основним матеріалом перил виробники вибирають нержавіючу сталь. На додаток до вищесказаного, варто відзначити, що при виборі пандуса необхідно особисто вивчити не тільки документацію моделі, але і оглянути саму конструкцію на предмет відповідності нормативним вимогам.