Травматизм у дітей




 

При загальному розгляді травматизму у дітей слід зазначити, що перенесена травма може впливати на подальший ріст і розвиток дитини.

Нещодавно отримані докази того, що у більшості дітей, які перенесли важку поліорганну травму, є резидуальних зміни особистості через 1 рік після виписки зі стаціонару, у половини виявляють когнітивні і фізичні порушення. Дітям з важкими інвалідизирующими травмами можуть знадобитися роки постійного догляду, інші страждають від функціональних порушень протягом усього життя.

Крім того, травми дитини значно впливають на всю сім’ю. Особистісні та емоційні порушення спостерігаються у двох третин братів і сестер травмованої дитини. Травма дитини також може викликати напругу відносин між подружжям, спричинити фінансові витрати і іноді приводити до труднощів на роботі. Те, як члени сім’ї відреагують на травму дитини, може вплинути на структуру і якість життя сім’ї в наступні роки.

Профілактика травматизму

Беручи до уваги тяжкість наслідків дитячої травми для самих дітей та їхніх сімей, лікарський і сестринський персонал повинен брати активну участь у профілактиці дитячого травматизму. Це може полягати в профілактиці травматизму на місцевому рівні, залучення громадськості до розробки програм запобігання насильству або участі в обговоренні проблеми контролю за зброєю на державному рівні.