Види ковки





Такий трудомісткий процес, як кування просто неможливо не поділити на види. У всьому світі розрізняють такі види кування:

 

  1. Кування коней. Цей різновид сміливо може називатися куванням, оскільки щоб здійснити таку роботу у коваля повинні бути спеціальні навички і досвід роботи з кіньми. Полягає цей процес в підковування копит коня.

 

  1. Художня ковка, докладніше дивіться тут. Даний тип кування є творчим процесом. Тобто це кування виробів з металу, які після такої кування набувають вигляду художніх виробів. Наприклад, до такого виду можна віднести статуї з різних металів або як приклад простіше ковані ворота з візерунками на них. Така кування найбільш трудомістка, оскільки коваля доводиться виковувати все візерунки в ручну ставлячись до процесу досить творчо. Звичайно у випадку з воротами, можна використовувати спеціальні форми для вироби.

 

  1. Виробництво кованих виробів. Таке кування може, поділяться на два підвиди:

 

– Гаряча. Це найбільш традиційний спосіб кування. Для того, щоб виготовляти такі вироби коваль довго навчається цьому в спеціалізованому навчальному закладу або як в старі часи в іншого коваля. В такому методі, метал, нагрівається в печі або горні, після чого вручну обробляється молотом і іншими спеціальними пристосуваннями для кування металу. Завдяки спеціальним молотів, виходить сама фактура вироби. Після чого вручну обробляються межі. Далі слід зміцнення викуваних елементів, використовуючи зварювання або інші способи, скріплення метала. Після всього цього виходить готовий виріб гарячого кування.

 

– Холодна. Цей метод дозволяє, змінювати форму метала, не нагріваючи його. Для такого використовуються спеціальні верстати або форми. Варто знати, що після такої кування метал, досить сильно втрачає свої якості міцності. Всі візерунки такого виробу і будь-який з видів його обробки обмежений можливістю наявного обладнання. Матеріалами для надання вигляду виробу, зробленому за допомогою даного виду кування, можуть послужити різні металеві заводські вироби. Такими виробами можуть бути різні квіточки, ліхтарики або візерунки.

 

До якого б виду кування не належала, вона завжди буде складним процесом. Ковку можна здійснювати декількома способами: кування на молотах, кування ручна або штампування. Все залежить від того який вид вироби потрібно виробляти і який вид інструменту використовується при куванні того чи іншого металу.