Пергола: прикраса саду




 

Пергола – широко застосовується в ландшафтному дизайні споруда з арок з перекладинами і гратчастими перекриттями. Спочатку подібні конструкції використовувалися в якості навісів і опор для рослин. Але крім цього вони можуть виконувати цілий ряд різних садових завдань. З їх допомогою можна зонувати або декорувати простір, оформити ворота або приховати що-небудь від сторонніх очей.

Пергола може бути як самостійним об’єктом, так прибудованим до будинку. До останніх часто ставляться тенти, козирки і навіси. У їх тіні мають у своєму розпорядженні ігрові майданчики або навіть влаштовують стоянку для авто. Розташовані вздовж будинку перголи служать для затінення вікон. Ускладнені моделі можуть грати роль альтанок або лавок. Їх ґратчаста дах не зможе захистити від дощу, але здатна приховати від сонця. Для більшої зручності такі споруди можуть бути доповнені підлогою і навіть підсвічуванням.

Одне з найбільш частих призначень перголи – декоративне. Ними прикрашаються кордону між областями саду. Це може бути гратчаста ширма або повиті квітами ворітця з невеликою дахом. На садових доріжках вони можуть становити цілий тунель. Такі переходи захищають від палючої спеки і виглядають дуже ефектно.

Зовнішній вигляд конструкцій можна підбирати в залежності від стилістики саду. Класична модель має прості лінії і рівну дах. Вона підійде для сільського або середземноморського ландшафту. Більш сучасні напрямки – хай-тек, модерн – можуть включати перголи незвичайних форм або матеріалів – в тому числі круглі і напівкруглі. Східні стилістики можуть втілюватися в зігнутої даху. Вона може мати і ламані обриси.

Найчастіше для будівництва перголи вибирається деревина. Це доступний і легкий в обробці матеріал. Такі конструкції виглядають ошатно, але разом з тим природно. Витончено будуть виглядати ковані вироби. На просторих ділянках можна звести масивні перголи з каменю або цегли. Їх, як і важкі металеві, краще будувати на фундаменті. Існують і комбіновані споруди, які об’єднують в собі два і більше матеріалу. У продажу є недорогі пластикові перголи. Вони складаються з з’єднуються модулів. Зібрати і встановити їх легко, але довгим терміном служби вони не порадують.

Ступінь складності установки залежить від розміру і призначення пергол. Компактну підтримку для квітів можна зробити власноруч. Це саме можна сказати до нескладних козирків або арках. Масштабні композиції варто довірити професійним дизайнерам.

Поруч з перголой висаджують в’юнкі або ампельні рослини. Зручно, якщо вона оснащена спеціальними гачками. Це дозволить направляти плетістиє пагони без використання ниток. Варто підбирати стійкі до місцевого клімату сорти з тривалим терміном цвітіння. Можна змішати на одній перголе кілька видів рослин. Вони можуть цвісти одночасно або по черзі. Головне, щоб кінцевий результат виглядав естетично, а квіти не заглушали один одного.