Тепличний бізнес і його особливості





На сьогоднішній день найбільш затребуваним способом вирощування тепличних культур є гідропоніка. Технологія підходить для огірків і помідор, зелені, кабачків, баклажанів та інших рослин. Свіжі фрукти, овочі, ягоди, зелень – продукти, які є джерелу вітамінів, мікроелементів. Тому вони користуються величезною популярністю у споживачів. Подібні рослини сьогодні можна вирощувати не тільки в городі.

 

У зимову пору року або в умовах, де виростання овочів і зелені неможливо через кліматичних особливостей, можна організувати тепличний комплекс. Створюються теплиці згідно з різними технологіями, з різних матеріалів. Вони можуть бути тимчасовими і постійними. Вибір залежить від декількох факторів – типу вирощуваної продукції та цілей власника.

 

Щоб тепличні комплекси працювали ефективно, необхідно продумати не тільки конструкцію споруди, а й грамотні системи обігріву, освітлення, поливу, вентиляції. Перед тим як приступати до організації бізнесу, потрібно скласти якісний, детальний і ґрунтовний бізнес-план. У документі варто розглянути наступне:

 

  • оцінка ринкової ситуації в регіоні;
  • тип підприємницької діяльності – сезонний або цілорічний;
  • дальність розташування точок збуту готової продукції;
  • розрахунок витрат і можливих прибутків, зіставлення результатів, пошук способів економія;
  • пошук джерел фінансування;
  • ретельне вивчення особливостей вирощування культур, облаштування теплиць, догляду за комплексом.
  • Якщо розрахунки показують ефективність бізнесу, можна приступати до складання кошторису, проектування та будівництва тепличних комплексів. Блоги фахівців тепличного бізнесу допоможуть розібратися в найбільш поширених питаннях.

 

Варто зазначити, що на сьогоднішній день найбільш затребуваним способом вирощування тепличних культур є гідропоніка. Технологія підходить для огірків і помідор, зелені, кабачків, баклажанів та інших рослин. Вегетативний цикл в даному випадку становить близько трьох тижнів. Тепличний комплекс, площа якого дорівнює одному гектару, дозволяє отримати від 2 до 3 тонн врожаю. Продукція в такій теплиці виростає в п’ять разів швидше, ніж в звичайних умовах. Для обслуговування подібного об’єкта знадобиться близько семи робочих.

 

Організовуючи тепличний бізнес, слід вивчити ефективність і особливості роботи потенційних конкурентів. Також важливо передбачити запасні ринки збуту. Адже в будь-який момент постійний клієнт може знайти іншого постачальника, що може призвести до втрати врожаю і розоренням.