Гідропоніка – особливості догляду





Одним з основних переваг, якими володіє домашня гідропоніка це не частий полив рослин. Справа в тому що рослини знаходяться в посудині з запасом води, тому у волозі воно менше потребує, на відміну від рослин які вирощуються в грунті. Для того що б точно знати необхідно додавати воду чи ні необхідно встановити спеціальний рівень рідини. Саме він запобігає можливість помилок в поливі. Рівень розчину в зовнішньому посудині повинен бути нижче рівня дна внутрішнього судини на пару сантиметрів. Оптимальний варіант для поливу в разі, коли поплавок вказує менш на мінімумі. Але це не означає, що живильний розчин повністю поглинений рослинами. Найчастіше при такому значенні його шар складає ще 2 см. Після цього зовнішній горщик необхідно наповнити теплою водою до відмітки на рівні «оптимальний». А ось до позначки максимум вода доливається лише в деяких випадках-наприклад, якщо вас тривалий час не буде вдома.

 

Варто відзначити, що домашня гідропоніка – це дуже цікаве, але і не просте захоплення. Вирощуючи рослини таким методом, дуже часто буває, так що температура живильного розчину занадто низька, за рахунок чого виникають проблеми. Оптимальна температура води 20 градусів. Але в разі, коли горщик з рослинами знаходиться на кам’яному підвіконні, відповідно в зимовий період часу температура води стає набагато нижче іноді навіть критична. В такому випадку горщик можна поставити на прокладку з дерева або пінопласту. Ідеальне рішення-розмістити горщик на піддон з піском, в якому необхідно протягнути електронагрівальний кабель.

 

У спеціалізованому магазині ви знайдете велику кількість мінеральних або рідких гідроудобреній, в яких потребує домашня гідропоніка. На упаковці має бути вказано, як застосовувати цей розчин, в якій дозуванні і так далі.

 

Найзручнішими вважаються іонообмінні добрива. Іонообмінні добрива складаються з маленьких кульок, це синтетична смола, яка містить іони мінеральних речовин. Так, добриво потрапивши в живильний розчин, іони води витісняють іони мінеральних речовин, які стають доступними для рослин. У поєднанні з іонообмінними добривами найкраще використовувати жорстку воду, справа в тому, що в ній присутні іони, які підходять для обміну. Варто зазначити, що однієї порції добрив вистачить в середньому на 4-6 місяців. І це ще не все дуже важливо те, що надлишку мінеральних речовин, в разі правильному дозуванні бути не може.

 

Використовуючи рідкі добрива для гідропонних культури з часом рослини, можуть перенасититься мінеральними речовинами, тому домашня гідропоніка потребує заміни живильного розчину, робити це бажано в середньому раз в три роки. Для цього необхідно ретельно вимити посуд і керамзит необхідно ретельно вимити. До іонообмінним добрив це не відноситься, використовуючи їх, надлишок виключений. Судини і керамзит потрібно промити проточною теплою водою протягом п’яти хвилин. Зовнішній посудину так само необхідно ретельно вимити. Після того як все промили, встановіть все назад, в зовнішній горщик набирається свіжа вода і додаються добрива.

 

Навіть якщо ви спочатку розмістили рослини у великий горщик, все одно з часом йому знадобиться більше місця. Пересадка здійснюється в тому випадку, коли коріння заповнили майже весь посудину. Для того щоб не пересаджувати рослини занадто часто вибирайте внутрішній горщик по – більше. Перед пересадкою новий керамзит обов’язково змочується. Так само можна використовувати і старий керамзит з попереднього горщика. Але до нього все одно слід додати шар свіжого керамзиту.