Кесонна стеля своїми руками




 

Кесонна стеля складається з кесонів. Кесони – це поглиблення на стелі, які можуть мати найрізноманітнішу форму. Балки з орнаментом, мальовничі візерунки, ліпні розетки – все це можна зробити своїми руками.

Найпершим справою необхідно продумати композицію стелі, намалювати свого роду ескіз майбутньої стелі. Оформити майбутню кесонну стеля можна за допомогою шпалер з орнаментом, що імітують ліпнину. Якщо ви використовуєте такі шпалери, то необхідно акуратно вирізати по контору весь орнамент, видаляючи фоновий малюнок. Ліпнина може оформити край кесонної стелі.

Центр кесонної стелі можна прикрасити ошатними розетками. По стелі необхідно рівномірно розмістити балки декоративні, які закриють шви стельового настилу. Прекрасно буде виглядати, коли аплікація поєднується з трафаретом. Знайти оригінальні малюнки для оформлення можна в інтернеті, на смартфоні є можливість зручного пошуку, особливо якщо купить Дисплей с тачскрином Xiaomi Redmi Note 5, Redmi Note 5 Pro. За контуром наносять тонкий ажурний малюнок одного кольору, який буде розбавляти наклеєні композиції. Кесонна стеля, виконаний таким методом, привнесе жвавості.

Першим етапом роботи є обклеювання стелі білими шпалерами без малюнка. Вони допоможуть не тільки приховати похибки стелі, але і трохи вирівняти його. Занадто сильно пригладжувати шпалери не потрібно. Клеять такі шпалери наступним способом. Необхідно натягнути смугу шпалер з одного кінця в інший. Далі можна злегка пройтися по шпалерах гладкою балкою. І все! Після повного висихання шпалер, на них зазначається місце кріплення орнаменту. Якщо основа стелі рівне, і не має багато стиків, то його можна пофарбувати фарбою з підсвічуванням. А потім вже розміщувати ребра по місцях. Ребро кесона – це порожнистий картонний елемент. Їх розмір обов’язково повинен гармоніювати з малюнком тканини.

При перетині кессонів можуть утворитися отвори, які необхідно заклеїти картоном. Крок кесона в стандартній кімнаті повинен бути близько 100 сантиметрів. Після повного висихання шпалер можна починати клеїти балки. Клеять їх на міцний столярний або синтетичний клей. Робити кесонну стелю потрібно акуратно, робота вимагає до себе «ввічливого» звернення.

Виготовити балки також не складно. Для початку необхідно накреслити шаблон – розгортку одного блоку. Потім акуратно вирізається шаблон і згинається коробочкою. Відгини потрібно підклеїти. Блок потрібно прикріплювати до наклеєною смужці паперу. Папір клеїтися попередньо. Кожен блок потрібно зістикувати. Балки покриваються самоклеющейся плівкою. Обклеювати балки необхідно цілком тоді, коли вони вже прикріплені до стелі.

Також можна виконати кесонну стелю в трохи іншому варіанті. Для цього стелю потрібно обклеїти гобеленової тканиною, а потім вже кріпляться балки вищеописаним способом. Фінішний етап – це наклейка орнаменту. Ця робота вимагає терпіння, тому що вона досить копітка.