Профілактика жовчнокам’яної хвороби




Багато людей змушені, як вони вважають, основну увагу приділяти роботі, часом на шкоду здоров’ю. Великі проміжки часу між їжею протягом дня знижують контроль над надмірним споживанням калорій у вечірній час (та ще переважно у вигляді жирів з вуглеводами).

Додайте до цього гіподинамію, зайва вага і отримаєте «повний джентльменський набір» у вигляді причин, чинників ризику жовчнокам’яної хвороби (ЖКХ), особливо при спадкової схильності до патології жовчоутворюючої або жовчовивідної систем, а також схильності до запальних процесів в цій сфері (гастритів, дуоденіти та ін.). Де найпростіший і дешевий спосіб забезпечити собі смачну вечерю – відмовитися від обіду.

Оскільки різко і кардинально змінити образ роботи, побуту і харчування «на правильний» більшості навряд чи вдасться, має сенс порадити цій більшості ось що для профілактики жовчнокам’яної хвороби.

Харчуватися частіше і потроху. Хоч яблуко, йогурт на другий сніданок або полуденок – тільки не кава з тістечком. Часте дробове харчування допоможе зменшити застій жовчі в жовчному міхурі.

У ранкову гімнастику (до речі, дарма смієтеся!) Включите вправи на черевний прес. Вони краще за інших підвищують внутрішньочеревний тиск і готують жовчний міхур на краще спорожнення від самої «камнеобразующую» нічний порції жовчі.

Для профілактики жовчнокам’яної хвороби перед вечерею приймайте трав’яний чай з рослин, що володіють одночасно слабким жовчогінним і седатівньмі властивостями: листя м’яти перцевої, меліси, плоди шипшини і барбарису, траву звіробою.

Якщо вживаєте «мінералку», то найбільш вдалими для вас стануть слабо лужні (гідрокарбонатні і сульфатні) води.

Ці нескладні рекомендації допоможуть запобігти «мінералізацію випали кристалів холестерину білірубіната кальцію», тобто утворення каменів в жовчному міхурі і жовчних протоках. Але якщо камені вже є, то перед операцією можна спробувати консервативне лікування. Воно проводиться за допомогою препаратів жовчних кислот: хенодезоксихолевої (ХДХ) і урсодезоксихолевой (УДХ).