Основні правила проектування ділянки





Проектування ділянки, як правило, починається з докладного вивчення території. Якщо проектування проводити, дотримуючись всіх необхідних правил, знадобиться виконати геологічне дослідження (даний процес відіграє важливу роль в складанні проекту). Крім цього необхідний буде ще і геодезичний план, який являє собою карту з позначеними на ній: територіальними кордонами, рівнем грунтових вод, лінією підземних комунікацій, контурами будівель і так далі. Але в деяких випадках існує можливість спроектувати ділянку без складання геодезичного плану.

 

Здійснюючи проектування ділянки, який знаходиться на вододільній території (топографічна умовна лінія розділяє по 2-м протилежно спрямованим схилах природний стік атмосферних опадів) не варто турбуватися, так як весняні води і природні атмосферні опади постійно будуть минути вашу ділянку.

 

У разі якщо ділянка знаходиться на лінії, яка з’єднує балки, лощини, дно яру, іншими словами в «тальвегу», тоді з кожним сильним дощем або з приходом відлиги по цій території буде проходити водний потік в одному напрямку. При цьому про його прегражденіе штучним шляхом не може бути й мови, так як з часом вода все одно прибере споруджену перешкоду. І все ж успішне проектування ділянки розташованого в тальвегу можливо, для цього необхідно у верхній зоні ділянки викопати кювет для відводу води, через який вода буде йти вниз за його межі. Після цього буде потрібно постійно стежити за чистотою виходу (НЕ засміченістю) нижній частині.

 

Коли територія вашої ділянки розташована на місцевості з незначним ухилом, виключити скупчення води після танення снігу або минулого дощу дозволить спорудження поверхневого лінійного водовідведення. При високому рівні підземних вод роблять закритий дренаж, який представляє собою підземні канали, що відводять зібрану вологу з садибної ділянки подалі за його територію.

 

На проектування ділянки іноді дуже сильно впливають дорослі дерева, до речі, від яких фахівці не рекомендують позбуватися. Наприклад, якщо дерева знаходяться з південної або західної сторони вони дадуть хорошу тінь, під якою можна спорудити літню веранду або майданчик для відпочинку.

 

У разі якщо на ділянці немає природної водойми, можна спорудити невеликий штучна водойма. Для цього краще вибрати частину відкритій території, де сонячні промені світили б приблизно 6 годин на день. Близьке присутність чагарників і дерев може призвести до забруднення водойми рослинним сміттям, в результаті від органічних розкладів вода задихнеться. Зберегти чистоту штучного джерела дозволить використання насоса зі спеціальною системою фільтрації.

 

Що стосується нових насаджень необхідно визначити їх місце розташування так, щоб в майбутньому вони давали тінь з південно-західної і західної сторони, адже в надвечір’я період за день нагріті ділянки нагріваються ще сильніше. Не варто сильно перевантажувати ділянку деревами, так як територія буде погано провітрюватися. Особливо це стосується невеликих площ, не треба захищати їх щільною живоплотом з усіх боків, так як це викличе не тільки застій грунту і повітря, але і вплине на мікроклімат ділянки. Також здійснюючи проектування ділянки необхідно подбати про правильне відстані між деревами і будівлями, воно повинно бути не менше 6 метрів.