Історія гандболу




 

Яка історія гандболу? Які його витоки? Звідки взявся гандбол? Хто його придумав? Які основні правила гандболу?

Коротенько про особливості гри

Гандбол – це спортивна гра між двома командами, мета якої – забити більше голів, ніж команда суперника. Матчі зазвичай складаються з двох 30-хвилинних половинок. У кожній команді 7 гравців, один з яких – воротар. Гол забивається, коли команда закидає м’яч в сітку суперника.

Є багато правил в грі, наприклад, гравці не можуть торкатися м’яча колінами, ногами або ступнями. Навколо воріт також є спеціальна зона, в якій може стояти тільки воротар. Гравець, який володіє м’ячем, повинен або вести м’яч, або володіти ним менше трьох секунд. Якщо гравець утримує м’яч довше трьох секунд без проходження, кидка, дриблінгу, буде призначений фол. В результаті інша команда отримує м’яч в своє володіння.

В якій країні почався гандбол?

Гандбол відбувається з різних країн. До кінця 19 століття в гандбол грали в Німеччині, Скандинавії, Чехії та Україні. Однак перше свідчення гандболу сходить до давним-давно. Жінки Римської імперії грали в гру, схожу на гандбол, яку вони називали expulsim ludere. У середньовічній Франції грали в інші ігри, схожі на гандбол.

Перші ігри олімпійського гандболу були зіграні в 1936 році в Берліні. Це було всього через 8 років після створення Міжнародної федерації любительського гандболу. У 1946 році була створена Міжнародна федерація гандболу.

Коли був заснований гандбол?

У 1928 році гандбол був заснований як спорт. У 1936 році чоловічий польовий гандбол був доданий до Олімпіади. Протягом наступних десятиліть в гандбол грали в скандинавських країнах. У 1972 році гандбол в приміщенні вперше був зіграний на Олімпіаді. Перший матч жіночого олімпійського гандболу був в 1976 році в Монреалі. Однак чемпіонат світу серед жінок почався в 1957 році.

Коли гандбол став популярним?

Додавання гандболу на Олімпійські ігри допомогло просунути спорт і зробити його набагато більш популярним. У 1972 році, коли гандбол в приміщенні став частиною літніх Олімпійських ігор, гандбол став досить популярним у Східній Європі.