Підключення заземлення. Основні правила




 

Підключення заземлення має на увазі обов’язкові правила. Не можна просто підключити провід до труб опалення або водопостачання.

 

Головна проблема полягає в тому, що струм спрацьовування захисних автоматів дуже великий. Тому одним з результатів може бути пробоєм фази на корпус з витоком, десь в районі спрацьовування автомата (близько 16 ампер). Разом виходить близько 15 ом. Струм може піти далі. Наприклад, в сусідній квартирі напруга на крані може скласти вже 220 В. І тепер судіть про наслідки самі. Якщо сусід збереться прийняти ванну, що буде вам? Правильно думаєте.

 

Підключення заземлення дуже важливий етап роботи. Не забувайте про те, що категорично заборонено робити імітацію «схеми» заземлення. Просто з’єднати «нульовий захисний» і «нульовий робочий» провідники не можна. В цьому випадку, якщо отгоріт «нульовий робочий», то корпус холодильника і комп’ютера буде під напругою в 220 В. Наслідки пояснювати не потрібно. Тому не слід нехтувати фахівцями своєї справи і краще за все викликати майстра.

 

 

«Заземлення» і «занулення». Підключення заземлення обов’язково повинен виконувати професіонал. Він і визначить всі особливості. Одним з видів «заземлення» – «занулення». Відбувається це в такий спосіб. На корпусі розподільного щита є нульовий потенціал (нульовий привід), який проходить через цей щиток (а точніше, має контакт з допомогою болтового з’єднання). Всі нульові провідники квартир, що знаходяться на одному також приєднуються до корпусу щитка. Кожен з цих кінців нульового провідника заведений під свій певний болт в щитку (трапляються й винятки: парне з’єднання). Підключення заземлення і вимагає завести провідник під певний болт. Це і називається «заземлення». Але тут також є свої особливості. Ніщо не заважає отгореть «нульового провідника» на вході в будинок. Тоді можна просто сподіватися, що будинків в вашому місті менше за кількістю, ніж квартир. А відповідно відсоток виникнення такої проблеми стає нижче. Але це знову-таки «авось», і проблему він не вирішить.

 

Контур заземлення

 

Для вирішення даної проблеми краще взяти металевий куточок приблизно 50 × 50, довжина якого складе близько 3 метрів. Його необхідно буде забити в землю так, щоб про нього не можна було спіткнутися. Підключення заземлення даного виду виконується наступним чином. Тому краще викопати яму в два багнети і максимально забити туди металевий куточок. А від нього вже необхідно провести провід ПВ-3. ПВ-3 – це гнучкий, багатожильний провід. Перетин його повинно бути не менше 6 мм. кв. до вашого розподільного щитка. «Контур заземлення» повинен бути виконаний з 3-4 металевих куточків, зварені металевою смужкою. Відстань між металевими куточками повинна бути не менше 2 метрів.

 

Свердлити дірку в землі не треба, це не відповідає нормам. Дане заземлення буде дорівнювати нулю. Підключення заземлення має свої мінуси при даному виді. Цей варіант хороший, для тих, хто живе на першому поверсі або в своєму будинку. Але як бути тим, хто живе на 8 поверсі? Запасатися 30-метровим проводом?

 

Вимоги для розведення по будинку

 

Для розведення необхідний мідний дріт заземлення, необхідної довжини і перетином не менше 1,5 мм ², ну і, звичайно ж, сама розетка з «заземленням». Краще, якщо дані роботи проводяться під час ремонту. Вам буде потрібно кабель з трьома жилами (ВВГ). Один кінець цього проводу необхідно завести під вільний болт в розподільному щитку. Другий кінець необхідно завести на «заземлення» контакт розетки.