Тонкощі годування бройлерів




Бройлерні кури є на сьогодні одними з найбільш популярних видів птахів, призначених для розведення та забою на м’ясо. Вони швидко ростуть, і це дозволяє за короткий термін компенсувати витрати, вкладені в їх годування і розвиток. Домогтися максимального ефекту можна в найкоротші терміни за допомогою правильного годування. Яким воно має бути – розглянемо в нашій статті.

Особливості вигодовування

Годування такого птаха, як бройлер, має особливу структуру. З огляду на необхідність швидкого набору маси, курчата повинні забезпечуватися усім необхідним. Зазвичай це робиться за схемою «Престарт» – «Старт» – «Відгодівля» – «Фініш». Співвідношення корму та води для бройлерів має бути 1: 1,7. Остання повинна бути чистою свіжою і мати кімнатну температуру не вище 22-23 градусів.

Годування повинне здійснюватися періодично. Робиться це відповідно за фізіологічними особливостями: корм проходить через травну систему курчати за пару-трійку годин, після чого у нього знову виникає відчуття голоду. Також для профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту слід 2 рази на тиждень давати курчатам розчин марганцівки блідо-рожевого кольору. Ще однією особливістю, яка характеризує процес відгодівлі бройлерів, є наявність певної тривалості світлового дня, що буде залежати від віку пташенят.

Для відгодівлі зазвичай застосовуються комбікорми, але для гарного росту і швидкого розвитку бройлерам потрібні і інші категорії кормів. Якість і кількість буде залежати від віку курки і часу годування.

У раціон бройлерів також повинні бути включені такі продукти:

подрібнене зерно, яке буде сприяти інтенсивному розвитку завдяки наявності цілого комплексу речовин, для подрібнення треба купить кормоизмельчитель, який дозволить готувати кормосуміші самостійно;

кормові дріжджі – вони прискорюють ріст;

цибуля – допомагає виводити глистів, що також добре позначається на зростанні пернатих;

полин – сприяє поліпшенню апетиту і прискоренню зростання;

коренеплоди і кульбаби – є джерелом вітамінів;

сир, варена риба, м’ясо-кісткове борошно – мікроелементи надають сил і сприяють зростанню.

Необхідні елементи

Раціон бройлерів повинен бути максимально збалансований, щоб результат вийшов хорошим, а м’яса було дійсно багато. Будь-які зміни в харчуванні можуть стати причиною зниження, а то і повної зупинки росту бройлерів. Існують різні за своїм складом корми для росту курчат.

Важлива і його кількість. Наприклад, помилкою є те, що можна обійтися тільки комбікормом – зелений корм теж необхідний. Добову норму для курчат слід визначати, виходячи з їхнього віку. Лише тоді можна буде виростити відмінних бройлерів.

Рекомендований корм

Рекомендації щодо складу корму будуть прямо залежати від віку курчат. На різних тижнях його склад може суттєво відрізнятися. Найпростішим варіантом буде годування їх стартовим комбікормом до місячного віку, а після – фінішним. При цьому в стартовому має бути 23% білка, а в фінішному – на 2% менше.

Більш складним варіантом буде годування комбікормом 3-х видів. У період до 3 тижнів життя курчатам, щоб набирали вагу, дають стартовий комбікорм. Наступні 2 тижні їм потрібно давати ростовий, а з 35 дня життя – фінішний.

Найбільш ефективною схемою з перших днів для швидкого росту і хорошого набору ваги фермери і фахівці називають 4-ступінчастий варіант. На першому етапі, який триває з моменту народження до 5 дня життя, курчат слід правильно годувати. У них ще належним чином не налаштована травна система, у зв’язку з чим вони потребують спеціально розроблених сумішах. Краще буде використовувати передстартовий комбікорм (ПК-5), додавши в нього 3-5% сухого молока.

Даний варіант відрізняється тим, що в ньому міститься висока концентрація поживних речовин поряд зі злаками, соєвим шротом, сахарозою і вуглеводами.

На другому етапі, з 5 по 18 день життя, слід здійснити заміну комбікорми на стартовий. Його склад майже нічим не відрізняється від вищеописаного, крім співвідношення інгредієнтів. Також тут додані жири, кормові дріжджі і різні види борошна. Випускається він у вигляді гранул.

На даному етапі годування курей в домашніх умовах має бути доповнене мінеральними речовинами, щоб птиці зросли дійсно масивними. На додаток до комбікорму, курчат слід годувати сумішшю з солі, кісткового борошна, кормової крейди і обесфтореного фосфату.

Якщо в цей період використовується корм, приготований власноруч, то обов’язково в нього повинні бути додані премікси. У них повинні міститися вітаміни і амінокислоти. Якщо їх не буде в достатній кількості в організмі курчат, то розвиток кісткової тканини буде йти повільніше, ніж м’язів, і в результаті птиці просто будуть ламати ноги.

Третій етап проходить в період з 19 по 37 день життя. До початку цього періоду травний тракт курчат формується остаточно, у зв’язку з чим їх апетит посилюється. Саме в цей період набір маси у курчат буде самим інтенсивним.

Найкраще годувати курчат кормом, де буде максимальний вміст вуглеводів і мінімальне – протеїнів. Таким вимогам відповідає комбікорм ростового типу.

Десь до 30 дня курчат можна вже годувати не тільки комбікормом в гранулах, а й мішанками, зробленими з дробленого зерна різних злаків і культур бобових. Також слід додавати в мішанки шроти, трав’яне борошно або свіжу зелень і відварені коренеплоди. Не буде зайвим додавати туди і кормові дріжджі, різні види борошна.

Останній етап триває з 38 по 45 день. У цей період бройлери починають харчуватися гірше, і їх зростання сповільнюється. З цієї причини бройлерів зазвичай годують до 45 дня, після чого слід забій. Тобто за нормами їх життя не триває і 2-х місяців. Бройлерам дають фінішний комбікорм, на даному етапі в кормі будуть домінувати вуглеводи.

При підготовці публікації були використані матеріали з сайту kormorezka.com.ua