Шоколад: друг чи ворог? Знати правду – не зашкодить!

ШОКОЛАДНА ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

Ось уже понад дві тисячі років триває знайомство людства з шоколадом. А розпочалося воно на території сучасної Мексики. Ольмеки – предки древніх індіанців майя – змішували розтерті плоди какао з вином або водою і додавали в масу різні приправи – ваніль, корицю і навіть червоний перець. Напій, що називався xocolatl, пригощали царів, місцеву знать і священнослужителів високих рангів. Простому ж смертному цей вишуканий смак був незнайомий, упродовж кількох сотень років шоколад залишався привілеєм обраних.

Майя, перейнявши гастрономічні уподобання у своїх попередників, також дуже трепетно ​​ставилися до схожих на бейсбольний м’яч плодів дерева какао. Вони продовжували робити з них солодкий напій із гіркуватим присмаком. Однак у той час xocolatl набув ширшого поширення: його пили і царі, і простолюдини. Іспанці, що вторглися на землю майя, теж не змогли встояти перед смачним індіанським винаходом.

Недовго думаючи, вони прозвали напій Theobroma cacao, що означає їжа богів, і відвезли свою знахідку до Європи. З того часу переможна хода шоколаду почалася по всій Євразії. Довгий час увесь Старий Світ був захоплений модним напоєм. Допитливі європейські уми тривалий час захоплено експериментували над заморською новинкою. Вони шукали нові застосування індіанськими ласощами. Шоколадом лікували буквально все – від пологової гарячки до подагри, над ним чаклували алхіміки, що шукали філософський камінь, а придворні дами деякий час використовували його як освіжаючу маску для обличчя. Однак пройшов час, і жителі Європи переконалися в тому, що найбільше користі шоколад приносить при вживанні всередину.

Лише 150 років тому шоколад набув сучасного вигляду. До цього він існував лише у формі напою. А в середині XIX століття голландець Конрад ван Коутен винайшов гідравлічний прес для віджиму олії з какао-бобів. З тих пір солодкі ласощі набули «твердого» вигляду: масло какао змішували з порошком, а суміш заливали в спеціальні форми і охолоджували. У такий спосіб з’явилися прабатьки нинішніх солодких плиток. Нова технологія виробництва далася взнаки не тільки на зовнішньому вигляді, а й на смакових якостях продукту. За рахунок вмісту олії какао плитки шоколаду мали більш насичений і ніжний смак, ніж напій, який виготовляли лише з порошку.

ГІРКІ МОМЕНТИ «СОЛОДКОГО КОРОЛЯ»Трюфель

Нещодавно Європа відзначала 500-річчя шоколаду. За цей час шоколад побував у мешканців Старого Світу і в немилості, і у фаворі. Однак найнепередбачуванішим і наймінливішим для шоколаду стало двадцяте століття. Протягом цього століття погляд на коричневе золото кілька разів кардинально змінювався. До 70-х років шоколад був улюбленими ласощами дітей та дорослих. Але вчення про «здоровий спосіб життя», що з’явилося потім, поставило все з ніг на голову. Прихильники «здорової їжі» жахнулися від однієї тільки думки про шоколад.

Цей продукт звинувачували у всіх смертних гріхах: він вважався основною причиною карієсу, надмірної ваги, прищів і навіть атеросклерозу. Протягом кількох десятиліть на шоколаді висів ярлик найшкідливішого продукту «всіх часів та народів». І тільки на зорі нового тисячоліття уявлення про нього почалося змінюватися. Одним із перших вісників «вітеру змін» стала стаття, опублікована в «American Journal of Clinical Nutrition». У ній були наведені докази помилковості колишніх суджень про беззастережну шкоду шоколаду. Більшість вчених дуже скептично поставилися до нових даних. Однак подальші роботи буквально перевернули уявлення про солодкі ласощі.

СМАЧНО? КОРИСНО!

Думка про шоколад змінилася настільки, що з недавніх пір медики запевняють своїх пацієнтів, що невелика кількість цього продукту дуже корисна для здоров’я. Про це говорили і на конгресі європейських кардіологів, що проходив рік тому в Амстердамі. Проведені нещодавно дослідження довели, що шоколад благотворно діє на серцево-судинну систему, оберігаючи її від атеросклерозу. Справа в тому, що в ньому є так званий вітамін F (поліненасичені жирні кислоти), що знижує рівень холестерину в крові та зменшує ймовірність розвитку інфарктів та інсультів. Чорний шоколадДо цього головним джерелом вітаміну F вважалося нерафінована олія. Вчені Гарвардського університету довели, що регулярне споживання шоколаду (тричі на місяць) збільшує тривалість життя на один рік.

Крім того, є в шоколаді і деякі флавоноїди (flavonoids), які інактивують вільні радикали, що є головною причиною старіння клітини. Було доведено, що за своїми «захисними» якостями шоколад перевершує зелені яблука, червоне вино та зелений чай — продукти, які вже давно вважалися найкращими харчовими антиоксидантами. Крім того, в одній плитці шоколаду міститься калію, кальцію, мінеральних речовин та вітамінів (в основному В1, В12 та РР) більше, ніж в одному зеленому яблуку. А в чорному шоколаді також міститься досить велика кількість заліза. Виявились неточними й уявлення стоматологів про те, що шоколад провокує утворення карієсу. Дослідження показали, що до складу масла какао входять речовини, які мають антисептичну дію. Вони знищують бактерії, що руйнують емаль і викликають каріозні зміни.

Усіх неприємностей можна легко уникнути, дотримуючись елементарних правил гігієни рота. Так що в цьому сенсі шоколад не шкідливіший за будь-яку іншу солодку їжу. Тож твердження, що «шоколад — це смерть для зубів», є як мінімум перебільшенням. Існують набагато шкідливіші для зубів продукти, наприклад, картопляні чіпси, які містять великий відсоток вареного крохмалю.

ЩОБ НЕ БУЛО ДУШЕВНОГО РОЗЛАДУ

За рахунок деяких інгредієнтів шоколад має значну психоактивну дію. Саме тому при споживанні великої кількості цього продукту у нас різко здіймається настрій. Згадайте самі, скільки разів ви вдавалися до цього нехитрого способу боротьби з депресією. Дослідження доводять, що близько 18% американок лікуються від стресу за допомогою шоколаду. Їхній вибір не випадковий: річ у тому, що шоколад стимулює синтез ендорфіну — знаменитого «гормону щастя», який надає нам відчуття насолоди та задоволення.

Є в нашому організмі і серотонін – речовина, недолік якої призводить до депресій та зниження життєвого тонусу. Навіть невеликі кількості шоколаду підсилюють його утворення, усуваючи тим самим усілякі симптоми. Крім того, у шоколоді є невеликі дози кофеїну та теоброміну, які також відносяться до психостимуляторів. І хоча обидві ці речовини знаходяться в шоколаді в мікроскопічних дозах, вони тим не менш мають невеликий стимулюючий ефект. Крім того, у шоколаді є фенілалкіламін, що входить також до складу марихуани. Враховуючи все це, не дивуйтеся, якщо в хвилини стресу, невдоволення, розчарування чи просто втоми вас потягне на шоколад.

СТИМУЛЯЦІЯ З СМАКОМ

Є у “коричневого золота” ще один досить несподіваний ефект. Протягом кількох століть шоколад вважається одним із найпотужніших харчових статевих стимуляторів. Перед тим, як відвідати свої гареми, царі майя випивали по 5-7 чашок «theobroma cacao». Однак вважається, що до збуджуючої дії шоколаду більш чутливі представниці прекрасної статі, тому що він істотно впливає на секрецію жіночих статевих гормонів. Отже, якщо ви хочете спати спокійно, ніколи не годуйте свою подругу на ніч шоколадом. І навпаки.

Стимулюючою гормональною дією шоколаду користуються не лише у сексуальній сфері. Дівчата з порушеним гормональним тлом дуже часто ставляться до розряду “шокоголіків”. Наприклад, є досить численна когорта жінок, які буквально об’їдаються шоколадом у передменструальний період. Це переважно ті жінки, які схильні до поганого настрою, головного болю і загального нездужання перед «критичними» днями.

Шоколад благотворно впливає на гормональний дисбаланс, зменшуючи тим самим усі болючі та неприємні симптоми. Однак такий ефект триває недовго, і через деякий час організм вимагатиме нових порцій ласощів. Ось чому лікарі не рекомендують жінкам, які страждають на «передменструальний синдром», вдаватися до такого симптоматичного лікування. Патологія прихована досить глибоко і одним шоколадом обійтися тут не можна.

НЕДОЛІКИ ПРОДУКТУ

Не можна забувати, що за всіх своїх «позитивних якостей» шоколад має і негативні сторони. Перше – це, звичайно ж, калорійність. Харчова цінність шоколаду лише трохи не дотягує до вершкового масла. В одній плитці міститься від 400 до 700 ккал. Недарма шоколад входить у пайок підводників, льотчиків, альпіністів та полярників. При цьому треба враховувати, що білий шоколад, що майже повністю складається з олії какао, набагато калорійніший, ніж чорний. Чорний же, у свою чергу, набагато корисніший, оскільки містить велику кількість флаваноїдів.

Споживання шоколаду позначається і на шкірі. Як і будь-який інший жирний і солодкий продукт, він посилює діяльність сальних залоз, а це іноді має досить плачевні наслідки. Проте все це прямо пропорційно залежить від кількості з’їдених ласощів. Англійські вчені після серії «досвідів над добровольцями» дійшли певного висновку: 4-тижневе споживання невеликої (до 40 г на добу) кількості шоколаду ніяк на шкірі не позначиться. Зате щоденне вживання 250 грамів шоколаду протягом тижня позначиться дуже і дуже несприятливо.

Крім того, шоколад, поряд з цитрусовими, горіхами та рибою, є так званим облігатним алергеном, тобто продуктом, на який найчастіше виникають алергічні реакції. Тому педіатри категорично забороняють давати шоколад дітям віком до шести років. Не можна вживати цей продукт вагітним жінкам і матерям-годувальницям: все з’їдене ними так чи інакше потрапляє до дитини, провокуючи її алергічну налаштованість.

Досі точаться гарячі суперечки про те, скільки можна і потрібно з’їдати шоколаду. Точну «дозу» поки що не встановлено. Проте всі дружно сходяться на тому, що кілька плиткових квадратиків або дві шоколадні цукерки ніякої шкоди не завдадуть.